Friday, April 5, 2013

DULU.........................

SEINDAH BUNGA DI TASIK MADU
HARUMAN MEWANGI DI TAMAN SALJU
NOSTALGIA BERSAMA MENGGAMIT KALBU
SUDIKAH DIKAU SELAMANYA MILIKKU

KINI...........................

SEINDAH BUNGA DI TASIK HEMPEDU
KINI BERDURI MENGGURIS SENDU
  LUKA BERDARAH MENGALIR DI KALBU 
HATIKU TERHIRIS BAGAIKAN SEMBILU


Saturday, June 4, 2011

NOKTAH CINTA MAT ROCK DAN NATASHA ADAWIYAH

kenapa malam ni sangat sunyi dan sepi? ataukah ini sekadar perasaan gua semata- mata. angin malam ni gua rasa sangat lembut dan sejuk bila berhembus ke muka gua.angin sepoi-sepoi bahasa kan (biar ribut taufan pun kan)  sering kali gua rasa sesuatu bermain- main di kepala gua yang tak cerdik ni. satu memori yang takkan gua lupa seumur hidup gua. pertama kali gua nak cakap ke sorang girl ni, i'm sorry damn much SHA. i had break my promise and make your tears keep coming. gua bukan sengaja sha, sesungguhnya gua nak cakap kat sha yang gua keliru dengan perasaan gua kat sha. gua tak tahu yang gua nie love u or not. mula-mula kita kenal dulu gua rasa macam sayang sangat kat sha. tapi lama-lama gua rasa hubungan kita ni macam satu kesalahan, yang pastinya bukan kesalahan sha tapi kesalahan gua. gua yang terburu-buru satu masa dulu. kalau lah gua sabar gua rasa hubungan kita takkan lebih dari seorang kawan tapi kenapa sha tidak menolak gua pada masa tu ? sampai sekarang gua tak tahu yang gua ni love u or not. sayang memang la rasa sayang coz sha terlalu baik dengan gua. tapi gua keliru dengan perasaan gua. dahla kita  jauh antara satu sama lain. sha, gua dulu selalu kena tipu ke girl, susah untuk gua percaya girl 100%. bukan bermakna gua tak percaya langsung kat sha tapi,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




betul ke sampai sekarang sha ingat kat gua ? is it true i'm the only one in  your heart ? or sha sekadar nak sedapkan hati gua ? or sha memang tipu gua bulat-bulat ?? ingat sha gua dah banyak kali kena tipu, bukan mudah gua nak percaya semua tu. mesej n cakap dalam handphone semua orang boleh an.. try r datang sini kita cakap berdepan. ada berani tak sis ? hahahaha. macam gud2 je gua ni. aduyai.






kalau difikirkan dengan akal yang waras dan menggunakan neuron2 dalam kepala otak gua ni, gua rasa perpisahan kita ni satu kebaikan dan penyelesaian terbaik untuk kita. yela kan, daripada hari2 kita gaduh coz benda2 kecik n remeh temeh. kita selalu je gaduh benda yang sama kan, sha tak bosan  k ? or sha rasa suara gua best bila kita gaduh ? hahaha. kalau sha rasa macam tu takpela tapi gua sakit telinga bila dengar suara sha tengah marah. gua bukan apa sha, gua tak suka orang marah2 ni, tarik unsur2 negatif je dalam diri dan hilang kelembutan seorang wanita bila tengah marah, sha kan tau gua suka wanita yang lembut dan sopan. tapi gua tak kisah pasal tu dan bukan sebab tu jugak la kita berpisah kan. gua suka sangat bila sha cakap dalam keadaan biasa2 je, walaupun kadang dengar jugak la suara adik sha yang tak berapa sedap tu ( sempat lagi mengata erk),,,,,





satu yang gua nak sha tau yang gua rasa bertuah sangat ada awek macam sha satu ketika dulu.tapi gua rasa macam gua tak layak je untuk sha, bila dibandingkan keluarga sha n keluarga gua kita jauh berbeza. gua rasa kecik sangat sha. gua rasa terlalu rendah dan kerdil diri ini bila sha cakap nak memperkenalkan gua kat family sha dulu. gua selalu fikir macam mana penerimaan keluarga sha kat gua. gua dipandang hina atau diterima seadanya ?  macam mana kalau family sha tak suka gua ? ???  yang gua rasa selesa bila sha cakap jangan cakap pasal taraf kita semua sama je kan,, gua rasa sha berbeza dengan perempuan2 lain, sha tak materialistik n plastik (hahahaha) . tapi nie semua cerita lama kan, cerita ni dah lama berlalu.

hari tu sha cakap sha dah tak sanggup tunggu gua kan ? macam sia2 kan tunggu gua kan ? gua nak sha ingat gua tak mampu untuk menipu sha apatah lagi untuk mempermainkan sha. gua cuba untuk menjadi seorang yang sangat jujur dan berterus terang dalam setiap bicara gua dengan sha. dan yang pastinya gua tak tahu  tentang perasaan gua ni, ni jujur gua cakap kat lu. gua tak tahu lagi nak buat macam mana untuk mendapatkan kepastian ni. kadang2 gua rasa rindu kat sha nak sangat dengar suara sha n kadang2 gua rasa biasa je. terlalu bodoh diri ini yang tak mapu menilai cintamu.........



 



semalam, sha beritahu sesuatu kat gua kan ? gua tak tahu nak cakap tu berita baik atau berita buruk. sha cakap sha mencari  pengganti untuk melupakan diri gua yang selama ni tersemat kuat di hati sha. atau lebih tepat lagi sha menerima lamaran lelaki tu kerana tak sanggup untuk terus menunggu dan terluka kan, gua tak marah sha bahkan gua bersyukur kerana lepas ni sha akan kembali ceria dan bahagia dengan lelaki lain coz i have nothing to u sha.  gua tak mampu untuk membahagiakan dirimu yang terlalu baik dengan gua. walaupun jauh di lubuk hati gua rasa sedikit kecewa. mungkin sebab tercalar  keegoan kot...( padan muka kau sape suruh kau lepaskan dia).. gua harap sha akan menemui kebahagiaan yang didambakan bersama dengan si dia..sekali lagi i'm sorry sha. gua selalu mendoakan kebahagiaan sha coz doa gua selalu mengiringi perjalanan hidup mu. kalau kita ada jodoh mungkin kita akan ditakdirkan untuk bertemu sekali lagi kerana cinta tiada akhirnya.


Permata Yang Dicari

Album : Insan Istimewa
Munsyid : De Hearty
http://liriknasyid.com


Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

Monday, May 23, 2011

CUTI- CUTI DI RUMAH

Cuti adalah perkara yang paling best bagi insan pemalas macam gua ni. cuti mmg best giler tak percaya tanya gua. hahahaha.. gila punya orang. gua bersyukur sangat coz dilahirkan di malaysia yang aman damai lagi harmoni ni. malaysia adalah sebuah negara yang pesat membangun dan semakin meyakinkan pelabur2 asing untuk melabur di sini. (wah, promote negara sendiri nampak) mestila bro.. secara georgrafinya malaysia terletak di luar lingkaran api pasifik. of course tak de letusan gunung berapi kan. so ? korang tak bangga  ke dilahirkan di bumi bertuah ni? gua bangga kerana gua orang malaysia menjunjung penuh kasih tanggungjawab sebagai seorang rakyat yang patriotik dan setia. gua membawa panji2 malaysia di persada dunia. tengokla nanti. ( betul ke aku yang cakap camnie? just cakap je nie dont take seriously please). sorry r der gua melalut sampai kat shah alam padahal gua duk kat terengganu je. maaf ye pak.



alkisah pasal cuti ni, actually malaysia banyak cuti umum kan ? banyak peristiwa yang menyebabkan cuti. for the example, hari raya puasa dan haji, hari keputeraan, hari raya cina, and banyak lagi kalau korang nak gua  list kat  sini, mati r gua der, kalau korang nak tau juga korang tanya la pak cik google tu. dia tu banyak information,  hahahaha.


cuti semester kali ni  sungguh membosankan la. gua just duk  kat rumah tak pergi mana2 pun. aduyai bosan gilerrrrrrrrrrr, just makan, tidur online facebook and taggged, tengok movie yang dah banyak kali tengok dan dengar lagu kuat2. aktiviti ini sungguh membosankan jiwa coz ia amat tidak mendidik sukma gua. hampir sebulan der buat benda sama. boring ?? of course laaaaaa, ada ke tanya soalan bonus macam tuuuuuuu,,,


semua tu ok la gua boleh terima dengan hati terbuka dan berlapang dada tapi satu hal ni je gua rasa macam nak tercabut telinga gua hari2. nenek gua selalu bising pagi2 coz gua bangun lewat, tidur tak ingat dunia. gua bukan apa dah tidur memang la tak ingat dunia. furthermore kalau masa tu mimpi best lagi r lena. gua bagitau la kat nenek gua ( gua panggil mak). mak oh mak, orang dah 5 tahun duk kat  sekolah asrama dulu selalu bangun pagi and 2 tahun duk kat u, pun kena bangun pagi2, apa salahnya cuti2 camni orang bangun lewat. kan kan kan ? kesian la cucu mu nie.. aduyai. (sambil wat muka kesian). gua ingatkan mak gua setuju dengan gua tapi kena lecture lagi, dia cakap. kau bila kau dah kerja and kahwin nanti kalau kau buat perangai macam nie aku rasa kau kena sepak kat bini kau. gua pun balas tak nak mengalah (dasar cucu kepala batu) mak, kenapa jauh sangat mak fikir ni orang baru 20 tahun still belajar lagi kerja tak de lagi. kekasih hati jauh sekali. kalau dah kahwin nanti orang berubah laaa kan nanti dah ada tanggungjawab, sekarang nie cuti orang nak berehat2 dulu dan bersenag2 kemudian. soal bini sepak tu, tak mungkin la mak coz orang nak cari bini pandai main bola jaring or ping pong je bukannya pemain bola sepak professional. at least kena cubit2 sayang or tampar2 manja. hahahahahahaha , gua tau mak gua mesti panas masa tu dengar jawapan gua, terus dia pergi ke dapur sambil kepala di bangingkan. ( sorry mak gua tak nak jadi anak derhaka macam tanggang). then, gua tak tunggu lama, gua sambung balik kerja gua mencari dan memburu mimpi indah di atas katil murah yang menunggu masa untuk menyembah bumi. hahahahaha

Sunday, April 17, 2011

senyum itu penawar

mulut bermadu manis berbicara
kadang kala ada yang terasa
kadang kala bicara bersulam dusta
sehingga ada hati yang terluka
kata orang mata itu tulus
pandangan mata tak pernah menipu
tapi sayang bila mata tu tertipu
terpaksa menanggung 1001 malu


Senyum tanda mesra
Senyum tanda sayang
Senyumlah sedekah yang paling mudah
Senyum di waktu susah tanda ketabahan
Senyuman itu tanda keimanan

Senyumlah seperti Rasulullah
Senyumnya bersinar dengan cahaya
Senyumlah kita hanya kerana Allah
Itulah senyuman bersedekah

Itulah sedekah paling mudah
Tiada terasa terhutang budi



SENYUM,, perkataan yang sudah lali dari aku kecik sampai sekarang ni, orang tua2 cakap senyum tu penawar. betul ke? tak kot,,,,, betul la,,, x betul la,,, betul la,, persoalan ni selalu berlegar2 dalam kotak pemikiran aku yang amat sempit ni..korang rasa betul ke x ? kalau betul sila angkat tangan sambil buat lambang rock..kalau tak betul buat peace je,,, hahaha,,nevamind, mak aku cakap senyum tu penawar kedukaan. penawar lara dan bila senyum of course dapat pahala an an an. murah pahala bila kita senyum,, pahala free katakan, bergolek2 je masuk akaun amalan kita. tapi ingat senyuman je tak menjamin kita boleh check in syurga sesuka hati( statement budak tak sekolah). mak aku pesan lagi, die cakap senyum tu tak susah, senang je. bagi yang susah untuk senyum boleh praktikkan cara ni, ia amat sesuai lagi bernas dan boleh diamalkan oleh stiap lapisan masyarakat tanpa mengira usia, jantina, georgrafi, sejarah keturunan atau yang seumpama dengannya.

cara untuk mendapatkan senyuman manis
1. lihat tangan kanan anda dengan teliti kemudian fokuskan kepada jari telunjuk dan jari tengah ( pesanan tv10 jangan buat lambang f**k kerana ia dilarang sama sekali) and then angkat tangan anda slow2 dengan kelajuan 1 meter 10 jam.
2. letak jari anda dekat mulut di kiri dan kanan mulut. ( pesanan pakar pastikan gigi digosok terlebih dahulu untuk hasil yang memberangsangkan). kemudian renggangkan jari2 anda tadi. lakukan di depan cermin aku pasti hasilnya sangat menakjubkan dan sila ulang 1000 kali dalam 1 minit.

just 2 step korang semua boleh tersenyum manis-semanisnya. kalau korang tak percaya korang boleh cuba dan dapatkan informasi terkini di kedai buku yang berdekatan. hahahaha... aku ada satu pesanan. bila korang dah berjaya nanti korang jangan sesekali lupakan aku tau, jangan gunakan untuk tujuan yang tidak baik(jangan senyum kat wife orang kan lebam bijik mata) dan yang paling penting jangan senyum sorang2. aku dah tak tau nak tulis apa lagi tentang senyum. aku akhiri bab senyum ni dengan bait2 lagu yang aku like giler.

senyum seindah suria
yang membawa cahaya
senyumlah dari hati
duniamu  berseri
senyum umpama titian dalam kehidupan 
kau tersenyum ku tersenyum
kemesraan  menguntum



(kalau salah lirik aku mintak maaf banyak2 dan kalau nak lagu penuh sila layari youtube.)

Monday, February 28, 2011

sepak takraw

setiap orang mempunyai minat masing2 dalam bidang sukan,,  termasuk dengan diri aku sendiri. sukan yang paling aku minat dalam hidup aku adalah catur n sepak takraw. korang minat tak dengan sukan nie? sepak takraw lazimnya dimainkan oleh budak2 laki tapi sekarang budak perempuan pun dah ramai yang pndai main sepak takraw an ? seiring dengan peredaran zaman tak hairan lah ramai budak perempuan zaman sekarang ni power dalam sepak takraw. bagi aku sepak takraw sangat best kerana ia adalah satu permainan yang sangat menarik dan menguji fizikal dan mental. dan satu lagi permainan ni  hebat sangat2 bila killer melakukan rejaman, semua mata akaan tertumpu kepada killer yang melakukan rejaman tersebut.

Tuesday, February 22, 2011

our vote our secret

MENGUNDI ADALAH TANGGUNGJAWAB SEMUA

adakah anda sudah berumur 21 tahun ?kalau sudah cukup tidakkah anda tahu anda sudah layak untuk mengundi di pilihan raya umum. mengundi adalah satu tanggungjawab kita untuk memilih pemimpin yang berkaliber untuk memimpin kita semua dari akar umbi sehingga ke majlis tertinggi. ingat kalau kita tersalah memilih pemimpin, ia akan merosakkan masa depan rakyat dan boleh menghancurkan masa depan negara yang gemilang. jadi, ia adalah penting untuk kita semua memilih pemimpin yang berwibawa dan berwawasan tinggi untuk memimpin kita semua. di negara kita terdapat banyak parti yang bertanding dalam pilihan raya umum. aku rasa korang semua dah tahu, jadi tak perlulah aku menyatakn parti mana yang ada dalam negara kita ni.






untuk makluman korang semua  pada pandangan aku pilihan raya adalah satu percaturan  hidup yang mana pertandingan merebut kerusi di parlimen atau dun adalah seperti perlawanan catur. ironinya, catur hanya perlawanan di antara 2 pihak tapi pilihan raya adalah di mana ramai parti yang bertanding. permainan catur adalah kuasa di tangan pemainnya sama seperti mengundi kuasa di tangan rakyat yang mengundi . jika pemimpin berjaya memenangi hati rakyat maka ia adalah satu kemenangan yang telah di capai. sebagai peringatan kepada pemimpin2 pada masa kini anda seharusnya ingat rakyat hari ini semakin bijak dan tahu di mana kekuatan dan kebolehan pemimpin. jadi seharusnya pemimpin pada masa kini tidak hanya menanam tebu di bibir, just pandai berkata2 dan bersandiwara di buana ini.








dalam banyak soalan tentang pilihan raya umum ni aku just nak tanya korang pernah tak baca, terbaca atau mengambil tau manifesto tentang parti2 yang korang sokong  dalam negara kita ni? kalau korang tak pernah ambil tau, mulai sekarang ni korang semua mesti mengambil tau serba sedikit tentang manifesto perjuangan parti2 yang ada dalam negara kita ni.





sebenarnya apa yang berlaku hari ni pada diri aku just berkaitan pilihan raya untuk memilih pemimpin di majlis perwakilan pelajar kat u aku je, tiada kena-mengena dengan pilihan raya umum pun, sorry r erk coz aku banyak mengarut tentang pilihan raya umum tadi. aku sebenarnya tidak mengikuti langsung tentang perkembangan pilihan raya kat u aku ni. aku tak sempat pun mendengar manifesto2 diorang tu. aku tak berminat dengan semua tu.aku pergi mengundi pun just untuk mendapatkan merit, air kotak dan roti yang telah disediakan.aku memilih pemimpin yang sememangya satu program dengan aku walaupun aku langsung tak kenal dengan diorang. lantak la diorang nak kempen apa pun yang penting diorang tak buat benda mengarut dan mengotakan apa yang diorang telah janjikan pada kitorang. bukan just janji melayu atau janji diana.. hahaha... whatever, yang penting  JANJI ROCK!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, February 19, 2011

pantai

aku adalah seorang yang suka sangat pergi pantai. korang pulak macam mane ? pantai adalah satu tempat yang sangat best untuk menenangkan fikiran di samping dapat menikmati udara yang sangat segar, ayat aku macam skima sangat erk ? sorry, aku bukannya sorang yang berbakat dalam bidang penulisan tapi aku memang seorang yang sangat suka menulis  bila aku rasa bosan atau aku rasa macam nak menulis, aku mintak maaf sekali lagi coz aku tak reti nak buat gaya penulisan yang hebat2 seprti penulis2 lain, yang aku tau menulis je, berbalik tentang pantai, semenjak aku jadi seorang love loser ni aku semakin kerap pergi pantai untuk menenangkan fikiran yang kacau dan mengimbau kembali kenangan silam antara aku dengan si dia pada satu masa dahulu,  aku juga suka melihat ragam pelbagai manusia kat pantai. ada macam2 jenis manusia yang aku lihat. aku suka sangat melihat pasangan kapel kat situ, jauh di sudut hati aku ingin mengulang kembali love story aku dengan seseorang yang special di hati aku satu ketika masa dahulu. aku ingin menikmati keindahan pantai sekali lagi dengan dia, tapi apakan daya aku semua itu tak mampu aku lakukan lagi kerana aku tetap akan begini, aku akan bekelana sendirian lagi. pernah juga aku teringin nak pikat awek lain tapi aku sedar siapa diri aku ini, aku seorang yang tak mempunyai bakat dalam bab2 pikat awek ni. aku pun atcely memang tak pandai nak takcle perempuan. aku rasa rendah diri sangat2. aku takut aku kena reject. malu bro. dan yang paling penting aku rasa tiada sebab untuk girl suka kat aku, nak kata aku hensem. jauh panggang dari api, duit? duit aku pun aku cukup2 makan je. so the simple words is i have nothing,

Followers