Tuesday, February 22, 2011

our vote our secret

MENGUNDI ADALAH TANGGUNGJAWAB SEMUA

adakah anda sudah berumur 21 tahun ?kalau sudah cukup tidakkah anda tahu anda sudah layak untuk mengundi di pilihan raya umum. mengundi adalah satu tanggungjawab kita untuk memilih pemimpin yang berkaliber untuk memimpin kita semua dari akar umbi sehingga ke majlis tertinggi. ingat kalau kita tersalah memilih pemimpin, ia akan merosakkan masa depan rakyat dan boleh menghancurkan masa depan negara yang gemilang. jadi, ia adalah penting untuk kita semua memilih pemimpin yang berwibawa dan berwawasan tinggi untuk memimpin kita semua. di negara kita terdapat banyak parti yang bertanding dalam pilihan raya umum. aku rasa korang semua dah tahu, jadi tak perlulah aku menyatakn parti mana yang ada dalam negara kita ni.


untuk makluman korang semua  pada pandangan aku pilihan raya adalah satu percaturan  hidup yang mana pertandingan merebut kerusi di parlimen atau dun adalah seperti perlawanan catur. ironinya, catur hanya perlawanan di antara 2 pihak tapi pilihan raya adalah di mana ramai parti yang bertanding. permainan catur adalah kuasa di tangan pemainnya sama seperti mengundi kuasa di tangan rakyat yang mengundi . jika pemimpin berjaya memenangi hati rakyat maka ia adalah satu kemenangan yang telah di capai. sebagai peringatan kepada pemimpin2 pada masa kini anda seharusnya ingat rakyat hari ini semakin bijak dan tahu di mana kekuatan dan kebolehan pemimpin. jadi seharusnya pemimpin pada masa kini tidak hanya menanam tebu di bibir, just pandai berkata2 dan bersandiwara di buana ini.
dalam banyak soalan tentang pilihan raya umum ni aku just nak tanya korang pernah tak baca, terbaca atau mengambil tau manifesto tentang parti2 yang korang sokong  dalam negara kita ni? kalau korang tak pernah ambil tau, mulai sekarang ni korang semua mesti mengambil tau serba sedikit tentang manifesto perjuangan parti2 yang ada dalam negara kita ni.

sebenarnya apa yang berlaku hari ni pada diri aku just berkaitan pilihan raya untuk memilih pemimpin di majlis perwakilan pelajar kat u aku je, tiada kena-mengena dengan pilihan raya umum pun, sorry r erk coz aku banyak mengarut tentang pilihan raya umum tadi. aku sebenarnya tidak mengikuti langsung tentang perkembangan pilihan raya kat u aku ni. aku tak sempat pun mendengar manifesto2 diorang tu. aku tak berminat dengan semua tu.aku pergi mengundi pun just untuk mendapatkan merit, air kotak dan roti yang telah disediakan.aku memilih pemimpin yang sememangya satu program dengan aku walaupun aku langsung tak kenal dengan diorang. lantak la diorang nak kempen apa pun yang penting diorang tak buat benda mengarut dan mengotakan apa yang diorang telah janjikan pada kitorang. bukan just janji melayu atau janji diana.. hahaha... whatever, yang penting  JANJI ROCK!!!!!!!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment

Followers